ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟΥ

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν χώρους φρέσκους, ζωντανούς και μοσχομυριστούς.

Το άρωμα του σπιτιού σας (ή του επαγγελματικού σας χώρου) είναι εξίσου σημαντικό με το άρωμα που διαλέγετε για το σώμα σας. Είναι η προσωπική σας πινελιά. Στο κάτω κάτω εκεί περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας, έτσι δεν είναι;

Η οσμή ορίζει τα δωμάτιά σας και συμβάλλει στην ολική εικόνα που σχηματίζουν οι επισκέπτες σας για εσάς.

Πώς όμως μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο αρωματικό για το χώρο σας;

Η επιλογή του σωστού αρωματικού χώρου χρειάζεται προσοχή και αντίληψη. Το άρωμα που θα επιλέξετε, εκπροσωπεί εσάς και το χώρο σας. Έχει τη δύναμη να ξυπνά αναμνήσεις και να γεννά καινούργιες. Δίνει χαρακτήρα και δημιουργεί μία ατμόσφαιρα φιλοξενίας για τους καλεσμένους σας.  

Η επιλογή του κατάλληλου αρωματικού είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά όταν υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων στην αγορά.

Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε τους έξι (6) πιο σημαντικούς παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να επιλέξετε το ιδανικό αρωματικο για το χώρο σας.

1. Συναίσθημα και διάθεση

Αρχικά, θα πρέπει να επιλέξετε ένα άρωμα, όχι μόνο με βάση την προσωπική σας προτίμηση, αλλά σκεπτόμενοι και την οικογένειά σας, στους συναδέλφους σας ή άλλους ανθρώπους που ζουν ή εισέρχονται στο χώρο σας. Αναρωτηθείτε τι συναίσθημα θέλετε να δημιουργεί ο χώρος σας; Θέλετε να δημιουργεί μια αίσθηση χαλαρότητας, να εκπέμπει σοβαρότητα ή να παραπέμπει σε έναν εκλεπτυσμένο υψηλής αισθητικής χώρο;

Για παράδειγμα, σε ένα οικογενειακό χώρο, είναι πιθανό να θέλετε να προκαλέσετε οικεία και ζεστά συναισθήματα. Τότε, θα ήταν καλό να διαλέξετε ένα άρωμα με βάση βανίλιας ή καραμέλας, που επιπλέον θα αρέσει σίγουρα και στα παιδιά μας, αφού θα τους θυμίζει τα μπισκότα της γιαγιάς τους :)

2. Είδος αρωματικού

Υπάρχουν δύο είδη αρωματικού: ο διαχυτήρας και το σπρέι, καθένα εκ των οποίων έχει τα δικά του πλεονεκτήματα.

Το σπρέι χώρου έχει γρήγορη επίδραση και είναι κατάλληλο για όλους τους χώρους ανεξαρτήτου μεγέθους. Διαχέει έντονο άρωμα και είναι ιδανικό για χρήση πριν φτάσουν οι καλεσμένοι σας ή αφότου έχετε μαγειρέψει και θέλετε να σβήσετε τη μυρωδιά.

Ο διαχυτήρας είναι διακριτικός και μπορεί να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα - ακόμα και για αρκετούς μήνες - ανάλογα βέβαια και με την ποιότητα του αρώματος. Είναι ιδανικός για όλους τους χώρους, ενώ μπορεί να δράσει και σε περισσότερα δωμάτια ταυτόχρονα, αφήνοντας μια ευχάριστη νότα στο σπίτι σας. Ανάλογα με το brand της επιλογής σας, το μπουκάλι του μπορεί να είναι προσεκτικά σχεδιασμένο και να διακοσμήσει το χώρο σας εξαιρετικά.

3. Δωμάτιο ενδιαφέροντος

Το κατάλληλο άρωμα εξαρτάται επιπλέον και από τον χώρο ή το δωμάτιο στο οποίο θα τοποθετηθεί.

Στο σαλόνι ενδείκνυται να βάλετε ένα άρωμα με γλυκές και φρουτώδεις νότες. Τα αρώματα αυτά δημιουργούν ένα ζεστό και άνετο περιβάλλον και δίνουν μία αναζωογονητική αίσθηση στον χώρο. Είναι ιδανικά για να εξαλείφουν δύσκολες οσμές (όπως για παράδειγμα του τσιγάρου).

Το υπνοδωμάτιο συνδυάζεται με ένα άρωμα σε νότες μόσχου ή ξύλου. τα αρώματα αυτά είναι βαθιά και αισθησιακά, προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία, ενώ διαρκούν περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα αρώματα.

Στο μπάνιο, όπως και στην κουζίνα, θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα άρωμα φρουτώδες, έντονο και όξινο, όπως το λεμόνι. Είναι ιδανικό γιατί προσφέρει φρεσκάδα και καθαριότητα. Απομακρύνει τη δυσοσμία πολύ γρήγορα ανανεώνοντας τον αέρα στο περιβάλλον.

Στο γραφείο συνήθως επιλέγονται πικάντικα αρώματα. Έρευνες δείχνουν πως τα πικάντικά αρώματα διεγείρουν τη δημιουργικότητα και βελτιώνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

4. Ποσότητα ml

Η επιλογή των ml σε ένα αρωματικό χώρου τύπου διαχυτήρα δεν είναι τυχαία. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η διάρκεια του αρώματος και η εξάπλωσή του στον χώρο. Βέβαια, η διάρκεια του αρώματος και η εξάπλωσή του στο χώρο, εξαρτώνται επιπλέον και από την ποιότητα του αρώματος. Όσο ποιοτικότερο είναι το άρωμα, τόσο περισσότερο διατηρείται.

Ενδεικτικά, για τα αρώματα Teatro, ισχύουν τα εξής σε σχέση με την περιεκτικότητα, το μέγεθος του χώρου που καλύπτουν και τη διάρκειά τους:

  • 100 ml: για χώρους < 25 τμ, διάρκεια < 4 μήνες
  • 250 ml: για χώρους < 40 τμ, διάρκεια < 6 μήνες
  • 500 ml: για χώρους <80 τμ, διάρκεια < 8 μήνες
  • 1000 & 1500 ml > 100 τμ, ιδανικά για στούντιο, ανοιχτούς χώρους, χώρους δεξιώσεων, επαγγελματικούς χώρους κλπ.

5. Ασφάλεια προϊόντος

Είναι περιττό να τονίσουμε πως η υγεία και η ασφάλειά σας είναι το υπέρτατο αγαθό για όλους μας.

Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επιλέγετε 100% φυσικά αρώματα, χωρίς χημικές ουσίες. 

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως ένα άρωμα με χημικά συστατικά, όχι μόνο δεν κάνει καλό στην υγεία σας μακροπρόθεσμα, αλλά μπορεί και βραχυπρόθεσμα να προκαλέσει πονοκέφαλους, αλλεργίες και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

6. Ποικιλία συστατικών

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγετε τα αρώματα που βασίζονται σε μεμονωμένα υλικά (πχ. άρωμα λεβάντας) όπως αυτά που πωλούν πολλά γνωστά καταστήματα.

Τα αρώματα που βασίζονται σε μεμονωμένα συστατικά, έχουν την τάση να υπερκαλύπτουν το χώρο και να ενοχλούν με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργώντας υπερευαισθησία στην όσφρηση.

Οι ειδικοί αρωματοποιοί αναφέρουν οτι ο συνδυασμός ποικίλων συστατικών σε ένα άρωμα είναι ο καταλληλότερος για μία ευχάριστη εμπειρία, αρκεί βέβαια η μίξη του να έχει γίνει από έμπειρους σχεδιαστές.

 

Η αίσθηση της όσφρησης είναι σημαντική για όλους τους ανθρώπους. Μάλιστα, είναι η αίσθηση που συνδέεται στενότερα με τη μνήμη. Συνδέεται με συναισθηματικές αντιδράσεις και εμπειρίες, αφού υποσυνείδητα ή μη, αφυπνά το μυαλό μας και μας θυμίζει το παρελθόν μας. Ας φροντίσουμε λοιπόν να κάνουμε τις μνήμες μας ξεχωριστές και πολύτιμες.

Ελπίζουμε τα παραπάνω βήματα να σας βοηθήσουν να επιλέξετε το ιδανικό άρωμα για το χώρο σας. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το κατάλληλο άρωμα για εσάς, ανάλογα με το χώρο σας και την προσωπικότητά σας.